(ÇED) Çevresel Etki Değerlendirmesi

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaların yürütüldüğü ÇED süreçlerinde uyulacak idari ve teknik usul ve esaslar 25.11.2014 tarihli ve 29186 sayılı resmi gazete’de yayımlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” tarafından düzenlenmektir.

ÇED süreçlerine ait nihai durum uygun bulunması halinde, üç kategoride değerlendirme yapılmaktadır.

  1. Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu,
  2. Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir,
  3. Çevresel Etki Değerlendirmesi Kapsamı Dışında
 

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreçleri tamamlanmayan projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez. İlgili yönetmelik kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere , proje bedelinin yüzde ikisi oranında idarî para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür.

ÇED Yönetmeliği Ek-1 listesinde yer alan projelere ÇED Raporu hazırlanması zorunludur.

ÇED Yönetmeliği Ek-2 listesinde yer alan projeler,seçme, eleme kriterlerine tabidir.Bu projeler de Çevresel Etki Değerlendirmesinin gerekli olup olmadığının araştırılması amacıyla, Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlanarak e-ÇED sistemi üzerinden il çevre müdürlüklerine gönderilir, valiliğin yapacağı değerlendirme yatırımın uygunluğu yönünde ise “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilir.

Planlanan yatırım ÇED Yönetmeliği Ek 1 ve Ek 2 listelerinde yer almıyor ise çevre ve şehircilik il müdürlüğü tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Kapsamı Dışında” değerlendirilerek ÇED Görüş yazısı verilir.